Cide Limanı ne zaman yapıldı?
Limanın inşasına 1976 yılında başlanmış ve 1985 yılında tamamlanmıştır. Cide Limanı, yükleme-boşaltma ve deniz taşımacılığı faaliyetlerinde kolaylık sağlamaktadır.
Kastamonu Cide’nin nüfusu kaç?
Nüfus. Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2020 yılı adrese dayalı nüfus kayıt sistemi sonuçlarına göre ilçenin toplam nüfusu, 10.630 nüfusa sahip ilçe merkezi ve 11.289 nüfusa sahip köyler dahil olmak üzere 21’dir.
Kastamonu Cide’nin kaç tane köyü var?
Kastamonu’nun sahil ilçelerinden biri olan Cide, köklü bir tarihe sahiptir. Kastamonu şehir merkezine 135 km uzaklıkta bulunan Cide, 1868 yılında ilçeye dönüştürülmüş olup, günümüzde 85 köyden oluşmaktadır.
Kastamonu Pınarbaşı ne zaman ilçe oldu?
Pınarbaşı, 4 Temmuz 1987 tarih ve 19507 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 103 İlçenin Kurulmasına Dair 3392 sayılı Kanunla ilçe statüsüne kavuşmuştur.
Cide eskiden nereye bağlıydı?
Cide, Batı Karadeniz Bölgesi’nde Kastamonu iline bağlı bir ilçe olup, kuzeyinde Karadeniz Bölgesi, kuzeydoğusunda Doğanyurt, doğusunda Şenpazar, güneyinde Azdavay ve Pınarbaşı ilçeleri, batısında ise Bartın iline bağlı Kurucaşile ilçesi ile komşudur.
Cide ne zaman ilçe oldu?
Cide, tarih boyunca İpek Yolu üzerinde önemli bir liman olmaya devam etti ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde “Karaağaç İskelesi” adıyla Rus Çarlığı’ndan getirilen tuzun dağıtım merkezi ve imparatorluğa gönderilen malların limanı olarak önem kazandı. 1868’de ilçe oldu.
Cidenin neyi meşhur?
Cide’ye özel hediyelikler; çini kaseler, çini küllükler, rengarenk çini bardak altlıkları, magnetler, anahtarlıklar, aynalar, biblolar, sarı eşarplar, elma pekmezi, ceviz helvası, kestane balı ve sarımsak gibi hediyelik eşyalar arasından seçim yapabilirsiniz.
Kastamonu Cide hangi Türk boyundandır?
Kayıtlara göre 16. yüzyılda Kastamonu Sancağı’nda Avşar (Afşar) isminde 9 yerleşim yeri vardı. Bu yüzyılda Kastamonu Sancağı’ndaki Oğuz boyları arasında yerleşim yeri isimlerinin çoğunun Avşar (Afşar) boyuna ait olması dikkat çekici bir bulgudur.
Kastamonu’nun en büyük ilçesi hangisidir?
Merkez İlçe, hem nüfus yoğunluğu hem de alan bakımından şehrin en büyük ilçesidir. Abana İlçesi alan bakımından en küçük ilçe olmasına rağmen kıyı şeridiyle dikkat çekmektedir. Ağlı, en küçük nüfusa sahip ilçedir. Kastamonu ilçeleri, coğrafi konumlarına bağlı olarak farklı iklim özelliklerine sahiptir.
Cide nasıl bir yer?
Cide, Türkiye’nin Karadeniz bölgesinde Kastamonu’nun turistik bir ilçesidir. Kıyıda bulunan ilçe, harika doğal güzelliklere ve ziyaret edilecek tarihi yerlere sahiptir. İlçedeki turistik yerler çoğunlukla merkezde yoğunlaşsa da, çevrede keşfedilecek birçok yer vardır.
Cidede ne yenir?
İçeceklerimiz arasında; Kuyu kebabı, karışık börek, armut tatlısı, ceviz helvası (cidella), kuyruk dolması, kestane hoşafı, diğer çeşitler…
Cide il olacak mı?
Bu ilçelerden biri Cide’ydi. Cide, Karadeniz bölgesinde Kastamonu ilinin ikinci büyük ilçesidir. 2023’te nüfusu 100.000’in üzerindedir. Cide, turizm, ticaret ve tarımda önemli bir yer tutar.
Kastamonu kökeni nedir?
Bu adlandırmanın kökeni “Komnens kalesi” anlamına gelen Kastra-Komnen olsa da, aynı hanedanın yazılı kayıtlarında Kastamonu’nun adı Castamon olarak kabul edilir. MS. 11. ve 12. yüzyıllara ait Bizans kaynaklarında Kastamonu şehri ilk olarak Castamon olarak anılmıştır.
Kastamonu’ya nereden göç edildi?
Moğol istilasından önce Türkistan ve İran’dan kaçan Türklerin ikinci büyük göç dalgasının en çok etkilediği şehirlerden biri de Kastamonu olmuş, Orta Anadolu’da Moğollara karşı direnemeyen pek çok Türk boyu, Ilgaz Dağları’nın kuzeyindeki Kastamonu’ya sığınmıştır.
Kastamonuyu kim fethetti?
Kastamonu, Fatih Sultan Mehmet’in 1460 yılında Sinop’la birlikte bu şehri fethederek Candaroğulları Beyliği’ni ortadan kaldırmasıyla Osmanlı topraklarına katılmıştır. Kastamonu, Kurtuluş Savaşı sırasında lojistik destek açısından en güvenilir bölge olması nedeniyle büyük fayda sağlamıştır.
Cide Aslan ne zaman kuruldu?
Kastamonu’nun Cide ve Abana ilçelerinden İstanbul’a yolcu taşımacılığı yapan Cide Aslan, 1982 yılından bu yana yolcularına konforlu hizmet sunuyor.
Kastamonu Cide hangi Türk boyundandır?
Kayıtlara göre 16. yüzyılda Kastamonu Sancağı’nda Avşar (Afşar) isminde 9 yerleşim yeri vardı. Bu yüzyılda Kastamonu Sancağı’ndaki Oğuz boyları arasında yerleşim yeri isimlerinin çoğunun Avşar (Afşar) boyuna ait olması dikkat çekici bir bulgudur.
Derince Limanı ne zaman yapıldı?
1904 yılında faaliyete geçen limanda çalışanlar yavaş yavaş evlerini inşa etmeye başladılar. 1887’den itibaren Balkanlar, Kafkaslar ve Kırım’dan göçmen alan Derince artık genişlemeye ve gelişmeye başladı.
Girne Limanı ne zaman yapıldı?
Girne Liman Başkanlığı’na bağlı turistik liman 16 Kasım 1987 tarihinde uluslararası nakliyeye açılmıştır.