Retinayı ne oluşturur?
Retina, gözümüzün arkasında ışığı algılayan ve sinirlerden oluşan dokudur. Ciddi bir göz hastalığı olan retina dekolmanı, sağlam retina tabakasının bağlı olduğu göz küresinin iç yüzeyinden ayrılmasıyla oluşur.
Retinada ne bulunur?
Retina, görüntüleri optik sinire ileten sinir hücrelerini içeren bir doku tabakasıdır. Retinanın merkezinde makula adı verilen bir alan vardır. Makula, küçük ayrıntıları ayrıntılı olarak görmemizi sağlar. Makulanın merkezinde fovea veya fovea centralis adı verilen bir bölge vardır.
Retina ganglion hücreleri nelerdir?
Retinanın en iç tabakasını oluşturan ganglion hücre tabakası, fotoreseptörlerden gelen sinyalleri optik sinir yoluyla beyne iletir. X tipi ganglion hücreleri keskin görüş ve renkli görüşten, W tipi ganglion hücreleri ise kaba görüşten sorumludur.
Retinanın diğer adı nedir?
Retina (Latince: rete) veya retina, çoğu omurgalının ve bazı yumuşakçaların gözünün en iç kısmında bulunan, görmeyi sağlayan ışığa ve renge duyarlı hücreleri içeren göz dokusu tabakasıdır.
Retina gözün hangi tabakası?
Retina, gözümüzdeki ağ tabakasıdır, göz küresinin arka duvarını kaplar ve fotoreseptör hücrelerinden oluşur. Retina tabakası, gözün en karmaşık ve hassas noktası olarak kabul edilir.
Retinayı ne besler?
Göz sağlığı için beta-karoten ve A vitamini içeren yiyecekler yemek, retinanın ve gözün diğer kısımlarının düzgün ve sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. “Göz sağlığını uzun yıllar korumak için A, C ve E vitaminleriyle zenginleştirilmiş yiyecekler yemek ve bol su içmek gerekir” diyor.
Retinada fotoreseptör var mı?
Retina, dıştan içe doğru 10 katmana ayrılır: 1. Retina pigment epiteli (RPE), nöral retina ile koroid arasında yer alır. 2. Fotoreseptör tabakası koni ve çubukları içerir (2).
Retinada kan damarı var mı?
Retina damarları iki bölüme ayrılır: Atardamar (kalpten temiz kanı taşıyan) ve toplardamar (kirli kanı kalbe taşıyan).
Retinada delik nedir?
Makula deliği, görsel merkezin tam ortasındaki retina bölgesinde bulunan ve net ve renkli bir görüş sağlayan deliktir. Makula, okuma, araba kullanma ve ince ayrıntıları görme için ihtiyaç duyduğumuz keskin, merkezi görüşümüzü sağlar. Genellikle 50 yaşından sonra ortaya çıkan ve kadınlarda daha yaygın olan bir durumdur.
Retinal arter neyin dalı?
Santral retinal arter genellikle oftalmik arterin (OA) ilk dalıdır; bağımsız bir dal olabilir veya posterior siliyer arterlerden biriyle ortak bir dal oluşturabilir.
Retina pigment epitel nedir?
Retina pigment epiteli (RPE), fotoreseptör hücreleri ile koriokapiller tabaka arasında yer alan ve birçok konuda uzmanlaşmış bir epitel hücresidir.
Ganglion hücresi nedir?
Gangliyonlar, periferik ve merkezi sinir sistemleri gibi çeşitli nörolojik yapılarda röle ve bağlantı noktalarını temsil eder. Genellikle iki ana gruba ayrılırlar; Dorsal kök gangliyonları (spinal gangliyonlar) duyusal sinir hücresi grupları içerir. Otonom gangliyonlar otonom sinir hücresi gruplarından oluşur.
Retina kendini yeniler mi?
Retina hastalıkları vitreus gövdesiyle ilgili olduğundan, çeşitli aletler kullanılarak retina ile birlikte şeffaf göz içi ortamlar, yani lens ve vitreus gövdesi ayrıntılı olarak incelenir. Retina hücreleri kendini yenileyemeyen bir yapıda bulunur. Yani retinadaki en ufak hasar bile kalıcıdır.
Kaç tip fotoreseptör vardır?
Eylemdeki fotoreseptörler! Göz küresinin arkasında, ışığa duyarlı hücreler içeren retina adı verilen bir katman bulunur. Retinada iki tür ışığa duyarlı hücre veya fotoreseptör bulunur: koni hücreleri ve çubuk hücreleri.
Retinal bozukluk nedir?
Retina yırtığı, gözdeki retina tabakasının bağlanma noktasından ayrılmasıyla oluşan ciddi bir göz rahatsızlığıdır. Aniden gözde kayma, ışık çakmaları veya gözde koyulaşma gibi semptomlarla ortaya çıkabilen retina yırtığı ağrısız olsa da görme üzerinde ciddi sonuçlar doğurabilir.
Retina yırtığı nasıl oluşur?
Regmatojen retina dekolmanının en sık görülen nedeni travmadır. Ancak göz içi kanama, retinayı besleyen kan damarlarındaki tıkanıklıklar ve yaş gibi birçok faktör doğrudan retinada yırtılmaya neden olabilir.
Retina yırtılmasına ne iyi gelir?
Retina yırtıkları, retinada noktasal yanıklar oluşturan argon lazer adı verilen bir lazerle tedavi edilir. Lazer ışını retinaya odaklandığında, yırtığın etrafındaki alan yanar. Bu yanıklar sayesinde retina alt tabakaya yapışır ve böylece yırtığın büyümesi ve retinanın ayrılması önlenir.
Retina zarar görürse ne olur?
Koroid (kan damarları), gözün arkasında bulunan ve göze oksijen ve besin sağlayan ince bir doku tabakasıdır. Yırtılma sırasında retina, kan damarı tabakasından ayrılır. Retina yırtığı veya dekolmanı tedavi edilmezse, etkilenen gözde kalıcı görme kaybı riski artar.
Retina yırtığı tekrarlar mı?
Evet, retina dekolmanı tekrarlayabilen bir durumdur. Ameliyattan sonra bazen göz içindeki temizlenmiş zarlar yenilenir veya yeni gözyaşları ortaya çıkar ve retina dekolmanı tekrar oluşur, yani tekrarlar. Tekrarlayan retina dekolmanı vakalarında genellikle tekrar vitrektomi yapılır.