Müfit ratip hangi dönem?
Müfit Ratip (d. 29 Mayıs 1887, İstanbul – ö. 29 Mayıs 1920, İstanbul), Fecr-i Âti’nin kurucularından, eski oyun yazarı ve çevirmen. Aynı zamanda ilk tiyatro eleştirmenlerindendir.
Numan hangi romanın kahramanı?
Ahmet Mithat Efendi eserlerinde sadece bir roman kahramanı olarak karşımıza çıkmaz. Romanlarının kahramanları da ondan açık izler taşır. Ahmet Mithat Efendi’nin Müşahedat’ta övdüğü Seyit Mehmet Numan zeki bir iş adamıdır.
Mürebbiye hangi romanın kahramanı?
6 Alafranga veya Avrupai Adabı, İstanbul 1312 (1894), s. 2. Yabancılar istila etmeye başlar. Bilindiği üzere Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın en önemli romanlarından biri olan Mürebbiye, 1899’da yayımlanmış ve yazarına romancı olarak büyük bir ün kazandırmıştır.
Agavni hangi romanın kahramanı?
Ahmet Mithat Efendi, bir sabah Beykoz’dan Eminönü’ne sefer yapan Şirket-i Hayriye vapurunda Siranuş ve Agavni adlı iki Ermeni kadının konuşmasını duyar ve bu konuşmadan esinlenerek bir roman yazmaya karar verir. Ahmet Mithat Efendi bu iki kadını tanır ve zamanla aralarında derin bir dostluk gelişir.
Ahmet Haşim hangi akımın temsilcisi?
Ahmed Haşim (1887, Bağdat – 4 Haziran 1933, Kadıköy, İstanbul), Fecr-i Ati cemaatine mensup Türk şair ve yazar.
Türk edebiyatındaki ilk bildiri hangi topluluğa aittir?
Fecr-i Ati Edebiyatı, II. Meşrutiyetin ilanından sonra Servet-i Fünûn dergisinde yayımlanan bir bildiriyle başlar. Edebiyatımızda ilk edebi bildiriyi (beyanname) yayımlayan topluluktur. Servet-i Fünûn edebiyatına tepki olarak ortaya çıkmıştır.
Nafiz Bey hangi romanın kahramanı?
Roman Özeti İstanbul’dan Ankara’ya gelen Selma Hanım, kocası Nazif Bey’in etkisiyle Kurtuluş Savaşı’na destek verir. Ancak Nazif Bey, Sakarya Muharebesi’nden korkar ve Ankara’dan kaçmaya çalışır. Savaş sırasında hemşire olarak çalışan Selma Hanım, Binbaşı Hakkı Bey ile hayatına devam eder.
Suna hangi romanın kahramanı?
Yazarın ilk romanı Ölü Erkek Kuşlar’da öykü kısaca şöyledir: Suna, eserin başkahramanı ve aynı zamanda anlatıcısıdır; gençliğinde âşık olduğu Adem’le evlenir ve ondan bir çocuğu olur.
Naim Bey hangi romanın kahramanı?
Kiralık Konak, Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun 1920 yılında yayımlanan ilk romanıdır. Yazar, bu eserinde Naim Efendi’nin konağına odaklanarak, Tanzimat’tan sonra başlayan “modernleşme süreci”nin Osmanlı toplumu ve ailesi üzerindeki etkilerini; gelenek-modernite, kuşak çatışmaları, kültürel yozlaşma vb. sorunları ele alır.
Meftun hangi romanın kahramanı?
Şıpsevdi (roman), Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın 1911 yılında yazdığı romandır. Romanın başkahramanı Meftun Bey’dir. Meftun Bey, yıllarca Fransa’nın Paris kentinde eğitim görmüş, ancak buraya gelmesinin gerçek nedenini unutarak eğitimden kaçmıştır.
Kezban hangi romanın kahramanı?
Türk edebiyatının “ilk yol romanı” olarak kabul edilir. Roman, romanın kahramanı Bayram’ın sevgilisi Kezban tarafından kendisine hediye edilen “Fikrimin İnce Gülü” adlı şarkıdan adını alır. Cehalet, ihanet, servet tutkusu, yalnızlık, baskı ve aşk gibi temaları işler. Yazarın ikinci romanıdır.
Peyami Bey hangi romanın kahramanı?
Ateşten Gömlek, Halide Edip Adıvar’ın 1922’de Kurtuluş Savaşı sırasında yayımlanan, savaş sırasında yaşanan bir aşk hikayesini anlatan romanıdır. Roman, savaş sırasında iki bacağını kaybeden ve kafasından vurulan Peyami’nin hastanede yazdığı anılardan oluşmaktadır.
Sitare hangi romanın kahramanı?
Veda, Ayşe Kulin’in 2007 tarihli tarihi romanı olup, I. Dünya Savaşı’nın sonunda işgal altındaki İstanbul’da geçiyor. Alt başlığı “Esir Şehrinde Bir Konak” olan roman, yazarın annesi Sitare Hanım ile büyükbabası Ahmet Reşat Bey’e ithaf edilmiş.
Şöhret hangi romanın kahramanı?
ŞIK / ÂYİNE (HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR) Romanın baş kahramanı Şöhret, Felâtun Bey’in, Şöhret’e karşı çıkan Maşuk Bey ve Selâmi Efendi ise Râkım Efendi’nin prototipidir.
Ulviye hangi romanın kahramanı?
Eserlerinde toplumsal konulara büyük önem veren A. Mithat, Dürdane’nin öyküsünden uyarlanan romanında aşk, kadın-erkek ilişkileri, evlilik ve kadın sorunlarına odaklanır. Ulviye ve Chat arasındaki diyaloglarda suç, intikam ve adalet kavramları da ele alınır.
Şahabettin Süleyman hangi dönem sanatçısıdır?
1885 İstanbul – 1921’de İsviçre’de öldü), Türk yazar. Şehabettin Süleyman Bey, Mayıs 1909’dan itibaren Resimli Kitab dergisinde. Şiir hariç hemen her tür edebiyatta eserler vermiş bir edebiyatçıdır. Fecr-i Ati edebiyat topluluğunun kuruluşunda yer aldı.
Ahmet Haşim hangi dönem?
Sembolizm akımının öncü şairlerinden Ahmet Haşim, 1887 yılında Bağdat’ta doğmuş, 4 Haziran 1933’te İstanbul’da vefat etmiştir. Bu yazımızda Ahmet Haşim’in ne olduğu, toplumun ve çağdaş şairlerin ne olduğu hakkında kısa bir özet yapacağız.
Cemil Süleyman hangi dönem?
1905’ten itibaren dergilerde öyküleri ve yazıları çıkan Cemil Süleyman, özellikle II. Dünya Savaşı sırasında Fecr-i Ati cemaatinin önde gelen üyelerinden biriydi. Meşrutiyet döneminde yazmıştır. Grubun etkili olduğu 1909-1912 yılları arasındaki dönem, Cemil Süleyman’ın öykü ve roman yazmada en üretken olduğu dönemdi.
Tahsin nahit hangi dönem?
Fecr-i Ati edebiyat camiasının üyesi olan Tahsin Nahit (1909-1912), 1887 yılında İstanbul’da doğdu. Gülhane Askerî Rüştiyesi öğretmenlerinden Yarbay Asaf Bey’in oğlu, Düyun-u Milliye Tarikatı muhasebecilerinden Mesud Bey’in anne tarafından torunu, Faik Üstün İdman’ın yeğenidir.